Zet die hersenen aan het werk! Met:

Vivian van der Smissen

E: vivian@indesmiezen.com

W: indesmiezen.com

Wendy van den Broek-de Bruijn

E: wendy@dedenkstoel.nl

W: dedenkstoel.nl

De waarde van het filosofische gesprek

Wij zijn filosofisch practici ofwel denkpedagogen. In individuele gesprekken begeleiden wij bezoekers van Het Denklokaal bij het ontwikkelen van een filosofische denkhouding en bij het verfijnen én versterken van hun denken. 

Deze filosofische houding houdt de bereidheid in telkens weer te bevragen wat je meent te weten.

Waarom deze focus op de eigen gedachten?

Ons denken en de onderliggende, veelal onbewuste overtuigingen, ideeën, aannames en invulling van begrippen bepalen hoe we de werkelijkheid ervaren. Als we bijvoorbeeld stress ervaren, last hebben van negatieve gevoelens, niet weten wat we willen, geen beslissing durven te nemen schort er wat aan ons denken. 

De bezoeker loopt in elk gesprek tegen de grenzen van zijn/haar denken aan. Op het punt waar het denken vastloopt wordt een vraag geformuleerd waarmee de bezoeker aan het werk kan. Hierdoor komen gevoelens, opvattingen en omstandigheden in beweging en wordt het zelfinzicht vergroot. 

Een filosofische denkhouding stelt de bezoeker in staat om met de problematiek om te gaan, of de kwestie wordt niet langer als probleem ervaren. Naarmate er meer gesprekken worden gevoerd zal ook het denken van de bezoeker kritischer, genuanceerder en vrijer worden.

Wat houdt de methode in?

Het vastlopen én het doorbreken is de eigen denkarbeid van de bezoekers. Wij reiken de tools aan die bezoekers nodig hebben en brengen structuur en discipline in het gesprek. Wij geven onze bezoekers ‘huiswerk’ mee in de vorm van denkoefeningen rond de vraag waarmee het voorgaande gesprek geëindigd is.

Wij zijn getraind om ‘schoon’ te luisteren. ‘Schoon’ luisteren betekent dat de gesprekken verschoond blijven van de gedachten en gevoelens van de filosofisch practicus. Wij willen slechts begrijpen welke betekenis de bezoeker geeft aan de gehanteerde begrippen.

Waar voeren wij onze gesprekken?

Wij voeren de gesprekken op verschillende locaties in en rondom Rotterdam. De filosofisch practicus met wie je een gesprek wilt voeren, informeert je op welke locatie(s) je terecht kunt. Harm van der Gaag voert gesprekken in het centrum van Utrecht.

Nieuws

29/9/2024 - Filosofisch Cafés najaar 2024

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we, in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam, opnieuw een reeks Filosofisch Cafés organiseren dit najaar. Deze populaire evenementen bieden een platform voor diepgaande discussies over intrigerende filosofische thema's. 


Data en Thema's

Dit najaar staan er twee boeiende sessies op het programma:



Praktische informatie


Filosofisch café 6 oktober: thema Verwondering – het begin van wijzer worden

Socrates beschouwde verwondering als het begin van wijsheid. Verwondering stimuleert een zoektocht naar waarheid, ook als deze onwelkom is.

Wat zijn zaken waarover wij ons in deze tijd nog kunnen verwonderen? Veel zaken zijn tegenwoordig voorspelbaar. Er worden allerlei data bijgehouden, die met een druk op de knop voor iedereen toegankelijk zijn. Hoeveel stappen je gezet hebt op de dag, of het binnen nu en een kwartier gaat regenen, een treinongeluk dat aan de andere kant van de wereld heeft plaatsgevonden……. 

Maar is er wellicht toch nog ruimte voor Verwondering? Waar is deze dan te vinden? En wat houdt het eigenlijk in; je verwonderen over iets?  

 

Filosofisch café 24 november: thema Vooruitgang - Joe Speedboot

Geïnspireerd door Tommy Wieringa's "Joe Speedboot", het centrale boek van de landelijke campagne 'Heel Nederland Leest', duiken we dieper in het thema Vooruitgang.

Als onderdeel van 'Heel Nederland Leest' is "Joe Speedboot" vanaf 1 november gratis verkrijgbaar bij de bibliotheek. Voorkennis van het boek is echter niet vereist voor deelname.


25/3/2024 - Toelichting "De gifbeker van Socrates" en het filosofisch spreekuur


Toelichting op het spel

Dit vraag- en antwoordspel is geïnspireerd op de moedige Griekse filosoof Socrates, die filosofische gesprekken voerde met omstanders op het marktplein van Athene. Het spel begint op het moment dat Socrates zich voor het volkstribunaal moet verdedigen. Durf jij in de schoenen te staan van Socrates en de uitdaging aan te gaan om een filosofische vraag te beantwoorden met één argument en één ervaring uit je eigen leven? Of neem je deel aan het volkstribunaal om je twijfel te uiten over het antwoord van Socrates of daarover een kritische vraag te stellen? 

Elke deelnemer van het volkstribunaal vraagt zich af of de antwoorden van Socrates overtuigend zijn. Zo ja, stem dan voor vrijspraak; zo nee, stem dan tegen vrijspraak. De stemming is anoniem en voor vrijspraak is meer dan 50% van de stemmen nodig. Bij een veroordeling mag Socrates zelf de strafmaat kiezen: het drinken uit de gifbeker of het trekken van een strafkaart.

In de korte animatie kom je meer te weten over Socrates.

We spelen dit spel tijdens de maand van de filosofie, op 14 en 28 april in de Centrale Bieb R'dam, op de eerste verdieping, van 14:00 tot 16:00.

Zie ook de volgende links: 14 april en 28 april

Laat je even weten als je komt? Zie het Google Formulier boven dit nieuwsbericht.


Is de wereld chaotisch, of zij we dat zelf?*

Wat het antwoord op deze vraag ook mag zijn: het ordenen van onze gedachten met betrekking tot de ogenschijnlijke wanorde in onze samenleving en de wereld heeft zin! We moeten onszelf leren kennen om onszelf te kunnen veranderen.

Tijdens de Maand van de Filosofie organiseert Het Denklokaal/Rotterdam 2 inloopspreekuren in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (Jongerenvloer, 1e verdieping):

Donderdag 11 april van 14.00 – 16.00 uur, inclusief een inleiding over de gespreksmethode. Zie ook deze link.

Vrijdag 12 april van 19:00 - 21:00 uur, zie ook deze link.

Donderdag 18 april van 14.00 – 16.00 uur, zie ook deze link.

Het Denklokaal/Rotterdam is opgericht door filosofisch practici uit Rotterdam en omstreken. Wij begeleiden mensen bij het ontwikkelen van een filosofische denkhouding en bij het verfijnen én versterken van hun denken.

Toegang: gratis, maar wel van te voren aanmelden om zeker te zijn van een plek (zie Google Formulier boven dit nieuwsbericht).

* Bron: VPRO Tegenlicht - Overleven in de chaos


5/3/2024 - Maand van de filosofie - activiteiten van Het Denklokaal/Rotterdam


Is de wereld chaotisch, of zijn we dat zelf?*

Wat het antwoord op deze vraag ook mag zijn: het ordenen van onze gedachten met betrekking tot de ogenschijnlijke wanorde in onze samenleving en de wereld heeft zin! We moeten onszelf leren kennen om onszelf te kunnen veranderen.

Tijdens de Maand van de Filosofie organiseert Het Denklokaal/Rotterdam verschillende activiteiten:

Toegang: gratis, maar wel van te voren aanmelden om zeker te zijn van een plek, zie aanmeldformulier bóven dit nieuwsbericht!


* Bron: VPRO Tegenlicht - Overleven in de chaos


3/3/2024 - Filosofisch Café in de Korenbeurs

Het Denklokaal Rotterdam organiseert op 4 zondagen een filosofisch groepsgesprek over een actueel thema.

In maart staan we stil bij het thema van de Boekenweek: Familie.

Maak kennis met de evolutie van familiebanden door de eeuwen heen: van biologische fundamenten tot de invloed van technologie. 


Na een korte inleiding waarin de complexiteit van het begrip 'Familie' wordt geschetst, nodigen we je uit om zelf na te denken over een prikkelende stelling. 


Data:

24 maart Familie

21 april Chaos 

26 mei Vrijheid 

30 juni (Vrije) tijd


Tijd: 11.00 – 12.30 uur (inloop vanaf 10.30 uur)

Adres: Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam 

Toegang is gratis. Graag aanmelden via deze link.


19/01/2024 - Durf te denken!

Wijzer worden begint met vragen stellen….

Dit kunnen vragen zijn over berichtgeving in de media, zoals: Klopt dit wel? Hoe zo? Wat betekent dit eigenlijk?

Of vragen over jouw eigen situatie, bijv.: Ik loop telkens tegen een bepaald probleem aan, hoe komt dat? Heeft het zin om hiermee door te gaan? Wat wil ik eigenlijk? Waarom lukt dit niet?

Wij gaan graag met je in gesprek waarbij we je begeleiden in jouw eigen denkonderzoek. In het gesprek wordt de grens van jouw denken opgezocht, het punt waarop het denken vastloopt. Op dit punt aangekomen wordt een vraag geformuleerd. Deze vraag krijg je mee.

Word je hier wijzer van? Ja! Wijsheid is beseffen dat er geen definitieve antwoorden en oplossingen zijn voor vragen die ertoe doen.

Wijzer worden? Wie durft ….

Organisator: Het Denklokaal Rotterdam (www.hetdenklokaal.nl/rotterdam)

 


02/11/2023 - Filosofisch Inloopspreekuur - Terugblik en Vragen

Onze Filosofisch Inloopspreekuur in de Bibliotheek Ommoord Rotterdam is afgerond, en we kijken terug op een maand vol boeiende gesprekken. Op vijf maandagen hebben we 13 mensen mogen verwelkomen, waarvan 12 bibliotheekbezoekers, voornamelijk ouderen. We willen Gerda bedanken voor haar hulp bij het betrekken van de bezoekers.

Het was soms een uitdaging om de deelnemers los te maken van hun persoonlijke verhalen en hen te laten deelnemen aan diepgaande filosofische dialogen. Maar we hebben het idee dat onze bezoekers de gesprekken als prettig en verfrissend hebben ervaren.

Elke deelnemer ging naar huis met een brandende filosofische vraag. Hier zijn enkele van de vragen waarmee ze vertrokken:

We hopen dat deze vragen blijven inspireren en dat de inzichten uit onze gesprekken blijven bijdragen aan de groei van onze denkers. Blijf op de hoogte voor toekomstige filosofische evenementen! 

We ontvingen ook een waardevolle reactie van de bibliotheek: "Geen antwoorden maar nieuwe vragen, (...). Toch kan het helpen als je erachter komt wat nou eigenlijk de echte vraag is. Weer een stapje verder."

Voor vragen, opmerkingen of suggesties, neem gerust contact met ons op. Bedankt voor je interesse in ons Filosofisch Inloopspreekuur en tot de volgende keer!


28/9/2023 - Filosofisch inloopspreekuur

Komt wijsheid inderdaad met de jaren of kan dat ook sneller? Ervaar hoe het is om jouw denken te onderzoeken.

Ga in gesprek tijdens het Filosofisch inloopspreekuur. Samen met een filosofisch practicus van Het Denklokaal Rotterdam keer je jouw gedachten binnenstebuiten. Je krijgt inzicht in wat jou beweegt of emotioneert, welke gedachten je daarbij hebt, welke ideeën achter deze gedachten schuilgaan of welke waarden je hanteert. Op het punt waar jouw denken vastloopt wordt een vraag geformuleerd waarmee je aan het werk kan.

Het Filosofisch inloopspreekuur vindt plaats in de Bibliotheek Ommoord Rotterdam, Briandplaats 21, in de maand oktober op elke maandagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur. Een gesprek duurt gemiddeld 20 minuten. De toegang is gratis.